Nekoč je veljalo, da je bilo treba za lastno spletno stran imeti privarčevanega kar nekaj denarja. Danes je stvar precej drugačna, saj so strani postale dostopne praktično vsem. Izdelava spletnih strani se je namreč močno poenostavila, predvsem s prihodom spletne platforme WordPress, ki na svetovni ravni zaseda pomembno mesto.

Seveda si lahko WordPress spletno stran do neke mere postavi vsak sam, vendarle pa tudi omenjena platforma omogoča precej več, kot se zdi na prvi pogled. Prav zato je dobro dati spletno stran v izdelavo profesionalcem, kot so denimo v podjetju Artbeat, kjer izdelavo strani povzdignejo na mnogo višjo raven.

V nadaljevanju si preberite, do katerih napak vse lahko pride, če se postavitve WordPress spletišča lotite sami, obenem pa na tem področju niste ustrezno strokovno podkovani.

1. Varnost spletne strani

Že na samem začetku je potrebno pomisliti na varnost spletne strani, česar žal veliko ljudi ne upošteva. Ena večjih napak v tem pogledu je, da po vzpostavitvi aplikacije WordPress pustimo predlagano uporabniško ime “admin”.

WordFence za zaščito WordPress strani
Namestite si WordFence Security, vtičnik za zaščito WordPress strani.

To pomeni, da bo večina zlonamernih programov iskala le še kombinacijo gesla za vdor v vašo stran. In verjemite, generatorji gesel znajo biti strašljivo učinkoviti. Še posebej, če ste bili površni tudi v tem delu in izbrali kaj pretirano predvidljivega.

2. Vzorčna vsebina

Grafične predloge ali templati v WordpPressu imajo navadno nameščenih nekaj vzorčnih strani in člankov, da bi se uporabnik lažje znašel in pričel z delom.

Napaka pa je, če te strani in članke pozabite izbrisati, saj jih bodo v tem primeru spletni iskalniki indeksirali in prikazovali med zadetki. Vse skupaj lahko negativno vpliva tudi na uvrstitve ostalih podstrani med zadetki iskanj.

3. Zastarele grafične predloge in vtičniki

Preden se odločite za namestitev določene teme in vtičnikov, preverite, kdaj so bili nazadnje posodobljeni. Če je videti, da že nekaj let ne, potem to zagotovo ne bo nekaj, kar si želite na svoji spletni strani. Obstaja namreč precejšnja verjetnost, da kaj ne bo delovalo ali pa bodo onemogočene določene posodobitve.

4. Struktura trajnih povezav

Na začetku so trajne povezave na WordPress strani videti precej neprivlačno in tako delujejo na uporabnike kot na spletne iskalnike. V nadzorni plošči poiščite nastavitve trajnih povezav in izberite strukturo po meri, kar pomeni, da bodo vaše URL povezave sestavljene iz dejanskih naslovov strani in člankov.

5. Izbira grafične predloge

Na tem mestu bomo omenili dve napaki, in sicer s stališča neprimernosti glede tistega, kar od svoje spletne strani pričakujete, in tudi napako, ko izberete grafično predlogo, ki prihaja s sumljivega vira.

ThemeForest - grafične predloge za WordPress
Na ThemeForest.net najdete profesionalne WordPress grafične predloge.

Prve napake se znebimo na način, da dobro premislimo, katere funkcionalnosti in uporabniške izkušnje si želimo od spletne strani. Pri drugi pa bo najbolje, če grafično predlogo kupimo pri katerem izmed uradnih distributerjev, kot je denimo ThemeForest.

6. Optimizacija za spletne iskalnike

Spletna optimizacija je še kako pomembna, zato jo je potrebno imeti ves čas v svojih mislih. Že povsem na začetku, saj si ne želimo kasneje ustvarjati sivih las z delom, ki je opravljeno precej bolje, kadar poteka skupaj s postavitvijo spletne strani.

Sem sodi ustrezno optimizirana vsebina, urejeni naslovi, pregledane ključne besede in urejene fotografije. To pomeni, da niso na strežnik naložene v svoji najmogočnejši različici, pač pa ustrezno obrezane in pomanjšane, da ne povzročajo počasnega nalaganja strani.

Pod optimizacijo štejemo tudi pisanje meta naslovov in opisov vseh strani, podstrani in člankov, seveda pa tudi izdelkov, če gre za spletno trgovino. Še en ključen del optimizacije tiči v zemljevidu spletnega mesta (sitemap). Tega je potrebno izvoziti in ga naložiti v Google Search Console, ki spletnim pajkom sporoči, naj obiščejo novo spletno stran ter indeksirajo njeno vsebino.

7. Google Analytics

Pri izdelavi spletne strani se kaj hitro pozabi tudi na kodo za merjenje obiskanosti spletnega mesta. Ne gre za pretirano zapleten postopek, uporaba izjemnega orodja pa je povsem brezplačna, potrebujemo zgolj Google račun. Za povezavo svojega spletnega mesta z Google Analytics profilom pa lahko uporabite katerega izmed namenskih WordPress vtičnikov.

8. Predpomnjenje

Pri predpomnjenju gre za to, da se PHP koda strani, ki se nalaga počasneje kot HTML, naloži zgolj pri obisku prvega obiskovalca in se takrat pretvori v hitrejšo HTML obliko. Ta je nato servirana vsem nadaljnjim obiskovalcem, kar pomeni mnogo hitrejše nalaganje strani. Če ta del ni urejen, se spletna stran lahko nalaga zelo počasi, kar slabo vpliva tako na obiskovalce kot tudi na oceno s strani spletnih iskalnikov.

K sreči je za WordPress v ta namen moč uporabiti kar nekaj vtičnikov, med katerimi velja izpostaviti WP Super Cache, WP Fastest Cache, WP-Optimize in WP Rocket. Z njihovo pomočjo bo spletna stran delovala precej hitreje, kar bo imelo na uporabniško izkušnjo vsekakor pozitiven vpliv.

Avtor

Spletni portal Bytes.si je namenjen vsem, ki se zanimate za internet, posel in podjetništvo. Prepričani smo, da si boste na našem portalu nabrali veliko novega znanja, ki bo uporabno in predvsem koristno. Prijetno branje in hvala za obisk!

Komentiranje ni mogoče.