VPS oziroma Virtual Private Server je dejansko vaš lasten strežnik v virtualnem okolju. To sicer pomeni, da boste strežnik v fizični obliki delili še z drugimi, a v resnici tega ne boste opazili, prav tako pa boste lahko nanj nameščali svojo programsko opremo in upravljali z nastavitvami.

Prednost VPS gostovanja je predvsem v zmogljivosti, prilagodljivosti in ceni, saj za precej nižji znesek dobite praktično svoj strežnik in ustrezno okolje za upravljanje z njim. Lahko pa je takšno VPS gostovanje vzdrževano ali nevzdrževano. V nadaljevanju nekaj več o razlikah med obema izbirama.

V čem je razlika?

VPS gostovanje pomeni, da ima uporabnik popoln nadzor nad navideznim strežnikom, ki deluje na oddaljenem fizičnem strežniku. Vzdrževano VPS gostovanje pomeni, da ponudnik gostovanja zagotavlja skrb za vzdrževanje in upravljanje strežnika ter posodabljanje programske opreme.

V primeru nevzdrževanega VPS gostovanja pa je za slednje odgovoren uporabnik sam. To pomeni, da mora sam spremljati in nameščati varnostne posodobitve, izvajati varnostne preglede in popravke ter zagotoviti, da programska oprema strežnika deluje brez napak.

Za koga je primerno vzdrževano VPS gostovanje?

Vzdrževano VPS gostovanje je primerno za vsakogar, ki ne želi skrbeti za vzdrževanje in posodabljanje strežnika ter upravljanje programske opreme. To vključuje podjetja, ki nimajo lastnega IT oddelka ali tehnične ekipe za upravljanje strežnikov, pa tudi za posameznike, ki nimajo zadostnega tehničnega znanja ali časa, da bi sami upravljali svoj strežnik.

Vzdrževano VPS gostovanje
Pri vzdrževanem VPS gostovanju ponudnik poskrbi za večino stvari.

Vzdrževano VPS gostovanje je zlasti primerno za tiste, ki se želijo osredotočiti na razvoj svojega spletnega poslovanja, namesto da bi porabljali čas in denar za vzdrževanje in upravljanje strežnika. Poleg tega vzdrževano gostovanje ponuja visoko zaščito pred varnostnimi ranljivostmi in zagotavlja višjo stopnjo razpoložljivosti strežnika, kar je pomembno za spletno prisotnost in poslovanje.

Pri ponudniku VPS strežnikov NEOSERV denimo poskrbijo za:

 • namestitev programske opreme,
 • morebiten nakup licenčne programske opreme,
 • konfiguracijo sistema,
 • 24/7 nadzor delovanja strežnika in ključnih storitev,
 • rezervne kopije,
 • redne (varnostne) posodobitve,
 • 24/7 podporo pri uporabi.

Podrobnosti: https://www.neoserv.si/vps-gostovanje

Za koga je primerno nevzdrževano VPS gostovanje?

Nevzdrževano VPS gostovanje je primerno za tiste uporabnike, ki imajo zadostno tehnično znanje in izkušnje z upravljanjem strežnikov ter želijo popoln nadzor nad svojim strežnikom. To lahko vključuje izkušene spletne razvijalce, sistemske administratorje in druge strokovnjake, ki lahko samostojno upravljajo svoj strežnik in imajo zadostno znanje za upravljanje programske opreme, varnostne posodobitve, namestitev aplikacij in drugo.

Nevzdrževano VPS gostovanje
Pri nevzdrževanem VPS gostovanju ima naročnik povsem proste roke.

Nevzdrževano VPS gostovanje je lahko primerno tudi za tiste, ki želijo imeti popoln nadzor nad svojim strežnikom, brez omejitev, ki jih lahko postavi ponudnik vzdrževanega gostovanja. Tako lahko uporabnik sam izbere, katero programsko opremo želi uporabljati, kako želi konfigurirati strežnik in kako želi upravljati svoje aplikacije.

Vendar pa je pomembno poudariti, da nevzdrževano VPS gostovanje zahteva veliko več tehničnega znanja in časa za upravljanje strežnika, kar pomeni, da ni primerno za vsakogar. Če nimate zadostnih tehničnih veščin ali časa za upravljanje strežnika, je bolje izbrati vzdrževano gostovanje, da se izognete morebitnim težavam pri vzdrževanju in upravljanju strežnika.

Pri NEOSERV je v tem primeru:

 • možna uporaba poljubnega operacijskega sistema,
 • omogočen polni dostop do strežnika (root access).

Na željo naročnika pa lahko uredijo tudi:

 • zavarovanje dostopa do strežnika s požarnim zidom,
 • vzpostavitev sistema rezervnih kopij,
 • vzpostavitev enkratne časovne slike sistema,
 • povezavo več strežnikov v virtualno omrežje.

Že veste, katero VPS gostovanje bo za vas primernejše – vzdrževano ali nevzdrževano? V primeru dvomov ali vprašanj bo vsekakor najbolje, da se obrnete direktno na ponudnika storitve, ki bo razjasnil vse, kar vas v zvezi s tem še zanima.

Avtor

Spletni portal Bytes.si je namenjen vsem, ki se zanimate za internet, posel in podjetništvo. Prepričani smo, da si boste na našem portalu nabrali veliko novega znanja, ki bo uporabno in predvsem koristno. Prijetno branje in hvala za obisk!

Komentiranje ni mogoče.