Podajanje na poslovno pot je hkrati čudovito, polno adrenalina, a tudi nekaj strahu. Nič ni samoumevno. Pred poslovnežem je precej neznana pot, ki vodi do različnih ciljev in ne zgolj do tistega, ki si ga postavi sam. Kot na vsaki poti pa je tudi na tej pričakovati kar nekaj pasti, različnih »polen« pod noge in podobno.

Na te reči je dobro biti vsaj do neke mere pripravljen, čeprav je jasno, da bo prišlo tudi do presenečenj, katerih enostavno ne morete pričakovati. Lahko pa prisluhnete nasvetom izkušenih poslovnežev in izluščite, katere pasti so bile praktično vsem enake. Pa poglejmo naš izbor petih pasti, s katerimi se lahko srečate v poslu.

1. Pretirana samozavest

Nič koliko poslovnežev je že klavrno končalo svojo poslovno pot zaradi svoje pretirane samozavesti ali celo arogance. In ne govorimo o samozavesti na splošno. Ta je seveda še kako potrebna in zaželena pri vsakem poslovnežu, ki želi na trgu uspeti. A nikakor ta samozavest ne sme biti zgrajena na bazi lastnega ega in slepega prepričanja v svoj uspeh.

Uspešen posel
Ste prepričani, da bo šlo vse le navzgor, da bo vaš posel zagotovo uspešen?

Morda imate v mislih res dober projekt, izdelek, ki bo pretresel trg, da se bo trlo kupcev. Ampak, kaj če je tako vse skupaj videti zgolj v vaši glavi? Ste preverili trg? Sploh potrebuje tisto, kar ste se mu namenili dati? Ni vedno vse tako, kot je videti na prvi pogled, zato je ob pričetku poslovne poti potrebne nekaj skromnosti. Vsekakor pa tudi kakovostnega pregleda in analize.

2. Slepo zaupanje obljubam

Če vam bo nekdo ponudil svojo pomoč, morda denar, da bi uresničili svojo idejo, bodite vsekakor previdni. Enako velja za primer, ko vam bodo obljubljali dobro plačilo za vaše delo, a nekoliko kasneje, ker čakajo na določena nakazila.

Veliko podjetnikov nasede na podobne obljube, ki pa se na koncu žal pogosto izkažejo za lažne. Zaupajte le preverjenim in vedno počnite vse z mislijo na svoje podjetje in tudi nase.

3. Zakoni

Če niste morda samo slučajno doma v pravu, bo vsekakor potrebno poskrbeti tudi za ta del. Ne nasedajte pogovorom v gostilni ali prepričevanju znancev, ki navadno vse vedo. Ko beseda nanese na zakon, spoštovanje določil, ki se tičejo delovnega prava, davkov in podobnega, boste pri tem potrebovali pomoč strokovnjaka.

4. Pretirano jemanje svobode

Že res, da niste več zaposleni v zunanjem podjetju, kjer ste dolžni delati 8 ur na dan, a tudi v svojem podjetju se morate držati nekega urnika. V nasprotnem primeru se vam kaj hitro lahko pripeti, da boste začeli prelagati delo in obveznosti na kasneje.

Vse dokler se ne boste znašli v začaranem krogu, iz katerega bo težko izstopiti. Neizpolnjena naročila, zapoznela plačila, zamik prilivov, neplačane obveznosti, izguba kupcev in podobno. Vse to pa vodi v propad posla, česar si vsekakor ne želite.

5. Neupoštevanje poslovnega načrta

Nekje vmes na poslovni poti se vam zazdi, da gre vse kot po maslu, naročila se kopičijo, dela je dovolj in v vsej tej akciji pozabite na svoj poslovni načrt, ki ste si ga zastavili povsem na začetku. To je ena od večjih pasti, ki doleti neprevidnega poslovneža. Kar naenkrat se lahko zadeve na trgu spremenijo, vi pa se nepripravljeni znajdete v težavah.

Na poslovno pot se podajte z jasnimi cilji in dodelano idejo, ki ji je v podporo dobro izdelan finančni in poslovni načrt.

Avtor

Spletni portal Bytes.si je namenjen vsem, ki se zanimate za internet, posel in podjetništvo. Prepričani smo, da si boste na našem portalu nabrali veliko novega znanja, ki bo uporabno in predvsem koristno. Prijetno branje in hvala za obisk!

Komentiranje ni mogoče.