Juhu, odločili ste pisati svoj spletni blog! Sprva vas ponese evforija in navdušenje ob spoznanju, da je v digitalnih širjavah tudi vaše spletno mesto, na katerem objavljate vsebine, ki jih želite deliti s svojimi bralci. Morda nekoliko kasneje pa občutite, kako zahtevno ga je redno vzdrževati.

Najprej boste želeli priti tudi do rednih bralcev, in sicer jih boste verjetno nagovorili preko brezplačnih kanalov, kot sta Facebook in Instagram, ter razširili vest o svojem spletnem mestu tudi med prijatelje. Potem pa se boste pričeli ukvarjati z idejo, o čem in kako sploh še pisati, da vas bodo radi brali.

Ne pozabite na spletno optimizacijo

SEO ali Search Engine Optimization po slovensko pomeni optimizacijo spletne strani za spletne brskalnike. To pomeni, da bodo ti (predvsem največji med njimi, Google) našli vašo stran in vsebine na določene ključne besede, ki jih bodo vaši bodoči bralci vpisovali v sam iskalnik.

Članke pišite premišljeno, uporabljajte ustrezne ključne besede in njihove sinonime, kljub temu pa članek napišite za bralca in ne zgolj za Google. Ta zna danes še kako dobro prebrati vsebino, zato razume, kaj sporoča uporabnikom. Prav tako Google zelo dobro ve, ali je članek kvaliteten ali ne, kvaliteta pa je eden ključnih dejavnikov, po katerih bo vaša stran uvrščena med preostale zadetke.

Premišljena vsebina

Kot smo že povedali, mora biti vsebina napisana za bralca in ne le za iskalnike, ki naj bi v tekstu našli prave ključne besede. Te bodo že poiskali, na vas pa je, da pripravite kvalitetno raziskavo teme, o kateri boste pisali, in da nato članek tudi napišete.

Preverite tematiko na spletu in poglejte, o čem pišejo drugi, kaj se največ bere in kakšni so morebitni komentarji na to temo. Pokukajte tudi na kak forum in kmalu boste videli, kaj ljudi najbolj zanima. Ko se boste lotili pisanja članka, pa imejte pred seboj še nekaj zelo pomembnih detajlov:

  • Pripravite ustrezen naslov – ta naj vsebuje ključno besedo ali vsaj sinonim. Naslov naj ne bo predolg niti ne prekratek. Pomislite na to, kako bo videti URL naslov tega članka.
  • Napišite dovolj kakovostne vsebine – pri tem merimo na vsaj 800 do 1000 besed, še raje pa več.
  • Oblikujte besedilo – stavki naj ne bodo predolgi, saj je to težko berljivo za bralca, prav ta del pa pri svojih uvrstitvah upoštevajo tudi spletni iskalniki. Naredite več odstavkov in posamezne sklope opremite z ustreznimi podnaslovi.
  • Ne pozabite na slike in video – slike so eden ključnih delov kvalitetnega članka, saj boste z njimi bralcu pritegnili pozornost, da bo vedel, kaj lahko tam pričakuje, hkrati pa boste zadostili tudi Googlu. Vstavite še kakšen videoposnetek. Najbolje in najbolj enostavno to storite preko spletne platforme YouTube.
  • Vedno lektorirajte članek – naj se vam ne pripeti površnost, da bi v naglici pozabili še enkrat prebrati tekst in popraviti morebitne napake. Slovnično pravilen tekst je prav tako eden ključnih znakov za boljše uvrstitve v Googlu.

Tako, razložili smo vam, kako napisati dober članek za svoj blog, zdaj pa je le še na vas, da poiščete pravo temo, dober naslov in razveselite svoje bralce!

Avtor

Spletni portal Bytes.si je namenjen vsem, ki se zanimate za internet, posel in podjetništvo. Prepričani smo, da si boste na našem portalu nabrali veliko novega znanja, ki bo uporabno in predvsem koristno. Prijetno branje in hvala za obisk!

Komentiranje ni mogoče.