Če smo si še nedolgo nazaj predstavljali, da bi bila naša idealna služba tista, ki bi potekala od doma, imamo med pandnemijo to možnost spoznati praktično vsi, ki se ukvarjamo s poslom, ki poteka večinoma v pisarni. Nenadoma smo se znašli v situaciji, ko naše delo postane sanjsko.

Pa to zagotovo drži? Sploh ne. Delo od doma za marsikoga zveni tako, a je vse prej kot enostavno. Morda je prve dni še nekako privlačno, potem pa človek kmalu ugotovi, da se žene precej močneje kot na starem delovnem mestu. Dela brez premora in celo več ur, kot bi bilo potrebno. A ne gre zgolj za potrebe. Tu je še naše zdravje.

Zakaj ne delamo enako?

Ampak zakaj se doma tako zelo spremenimo in zakaj ne delamo enako kot v službi? Dobro vprašanje. Odgovor tiči verjetno v slabi vesti, ki nas povsem brez potrebe preganja. Občutek imamo, da naši nadrejeni mislijo, da se doma samo zabavamo in ne delamo ničesar.

Domača pisarna
Marsikdo v domači pisarni naredi več, kot bi naredil v službeni.

Zato želimo delati še več, da upravičimo zaupanje, želimo pa seveda tudi kaj pokazati. Tu so še spletni sestanki, video konference, spletna pošta in telefoni. Dejansko nas oblegajo z vseh strani, enako kot v službi. In ker se želimo izkazati, gremo hitro lahko preko meja svojih zmožnosti.

Organizacija je nujna

Tako kot služba poteka od neke do neke ure, naj bo enako tudi doma. Vsekakor ne izpustite pol ure za malico, privoščite si kakšno kavo, vsake toliko vstanite, se razgibajte in poglejte skozi okno. Stres, ki se kopiči v človeku, ki se obremenjuje preko meja, se lahko hitro odrazi na zdravju.

Izklopite vse moteče elemente v prostoru, kjer delate. In ta prostor naj bo namenjen zgolj vašemu delu. Naj se v njem ne sprehajajo otroci ali morda partner, ki se vsake toliko oglasi, ker mu je dolgčas. Potrebovali boste polno koncentracijo, pri tem pa ne smete pozabiti na čas, ki ga boste delu namenili.

Pasti dela od doma

Delo od doma ima svoje prednosti, predvsem pa je slišati zanimivo in privlačno. A delo od doma prinaša tudi pasti, v katere se nikakor ne smete ujeti. Ena od teh pasti je definitivno pomanjkljiva samodisciplina. V tem primeru delavec ne gleda na uro, vstaja kasneje, ker bo pač delal dlje, vmes mu misli odtavajo, se ukvarja z drugimi rečmi, telefonari, govori s sosedom in podobno.

Pripravite si načrt dela in ga delite s sodelavci in vodstvom. Vsekakor pa si zamislite, koliko časa vam bo določena naloga vzela in nato tudi sledite dejansko porabljenemu času za posamezna opravila. Le tako boste opravili svoje delo, se izognili slabi vesti in imeli kaj poročati svojemu šefu.

Malo tu in malo tam

Najslabše kar lahko storite, kadar delate od doma, je, da razdrobite svoje delo preko celotnega dneva. Zjutraj malo kasneje pričnete, potem se vmes ukvarjate z neslužbenimi rečmi, skačete po kuhinji, ker želite vmes morda celo skuhati kosilo in navdušiti partnerja.

Kar se v tem primeru pripeti, je naslednje. Ves dan boste nekaj počeli, ne da bi si vzeli nekaj časa za počitek. Z delom boste končali pozno zvečer in če boste to ponavljali iz dneva v dan, se boste nekega dne prebudili nadvse utrujeni in izgoreli. Imeli boste občutek, da delate 24 ur na dan, in to vsekakor ni dobro.

Organizirajte svoje delo od doma!

Avtor

Spletni portal Bytes.si je namenjen vsem, ki se zanimate za internet, posel in podjetništvo. Prepričani smo, da si boste na našem portalu nabrali veliko novega znanja, ki bo uporabno in predvsem koristno. Prijetno branje in hvala za obisk!

Komentiranje ni mogoče.