Delo od doma je že od nekdaj priljubljen način služenja denarja. Nekoč se je pod tovrstno delo razumelo storitve ročnih del in pakiranja, danes pa je situacija seveda bistveno drugačna. S prihodom interneta se je marsikaj spremenilo in računalnik je postal eno izmed orodij, s katerim je mogoče svoje znanje spremeniti v posel.

Sploh danes na ta način dela že kar nekaj ljudi. Nekateri delajo tako, ker so samozaposleni in opravljajo računalniška dela od doma, da jim ne bi bilo potrebno zapravljati še za najem poslovnih prostorov. Spet druge je v to prisilila situacija s koronavirusom ali pa imajo takšen dogovor s svojim delodajalcem. Čeprav je delo od doma slišati super, pa ima tako dobre kot tudi slabe plati.

Izraba delovnega časa

Ker pri delu od doma ni potrebno porabiti pol ure za urejanje in nadaljnje pol ure ali več za pot do službe (in nazaj), je jasno, da konec dneva ostane več prostega časa. Seveda pa to ne velja za tiste, ki si časa ne znajo pravilno razporediti. Vsekakor pa velja nasvet, da se tudi za delo od doma uredimo, saj s tem ohranjamo pravilno naravnanost in resnost do dela.

Dogaja se namreč dvoje. V prvem primeru imamo osebe, ki z delom od doma občutijo več svobode, kot bi jo smele, in jih to nekoliko zanese. Morda ne takoj na začetku, vsekakor pa nekoliko kasneje, ko z delom pričenjajo pozno, vmes skačejo sem in tja, klepetajo, brskajo po spletu in podobno. Kar to prinese s seboj, je, da na koncu delo ni opravljeno v določenem roku in se zavleče v precej pozne ure.

V drugem primeru pa imamo redoljubne osebe, ki si naredijo načrt dela, se ga držijo, na koncu pa jih tare nekakšna slaba vest, kaj si o njih misli njihov šef. So naredili dovolj, morda si o njih mislijo, da so lenarili in podobno. Takrat lahko pride do neželenega efekta pretiravanja. Takšne osebe si navadno ne vzamejo niti časa za kavo ali malico, po koncu delovnika pa vztrajajo še malce dlje.

Neprimerno okolje

Super je delati od doma, kajti tam se počutimo varno, zadovoljno in imamo vse pri roki. A to, da imamo vse pri roki, ni vedno pametna ideja. Skakljanje do hladilnika in nazaj, kukanje v dnevno sobo, televizija itd. Če česa zmanjka, skočimo v trgovino, se ustavimo pri sosedu, ker ima ravno čas.

Tudi delo od doma mora biti organizirano. Potrebno je določiti svoj delovni prostor, urediti pisalno mizo, na kateri naj ne bo nič drugega kot tisto, kar potrebujemo za svoje delo. Če je v tistem času še kdo doma z nami, naj ne hodi v delovni prostor, saj tako moti delovni proces.

Ko je konec, je konec

Zastavite si delovni načrt in se ga strogo držite. Enako velja za vse dodatne video konference ali sestanke, ki morajo biti všteti v vaše delo. Pripravite si tabelo ali urnik dela ter obkljukajte opravljene naloge in jih časovno ovrednotite.

Vzemite si čas za malico, vmes pa se kdaj tudi razgibajte. Dovolj bo že kratka hoja po stopnicah ali nekaj razteznih vaj sredi sobe. Ne želite si namreč izgoreti zgolj zato, ker bi imeli napačen vtis, da si o vas mislijo slabo.

Avtor

Spletni portal Bytes.si je namenjen vsem, ki se zanimate za internet, posel in podjetništvo. Prepričani smo, da si boste na našem portalu nabrali veliko novega znanja, ki bo uporabno in predvsem koristno. Prijetno branje in hvala za obisk!

Komentiranje ni mogoče.